Tabak uit Belgie

Tabak uit Belgie

Goedkope tabak komt uit België

In de hele grensstreek in zuidelijk Nederland net over de grens op Belgisch grondgebied, wemelt het van economische activiteit. Nu is dat wel vaker het geval in grensgebieden met import- en exportbedrijvigheden, maar omdat de grenzen binnen Europa grotendeels zijn ‘weggevallen’, zo ook tussen België en Nederland, zijn die activiteiten des te opmerkelijker. Of juist niet? In België vieren tabaksverkopers al jaren hoogtijdagen door de alsmaar hoger wordende accijnzen die Nederland heft over sigaretten, shag en tabak en die in België veel lager liggen. Dus Nederlandse ‘toeristen’ komen van heinde en verre om hun wekelijkse portie nicotine goedkoop te halen in België. Tabaksproducten zijn in België nu eenmaal fors goedkoper.

Ontmoediging faalt?

Dat tabak in Nederland in de afgelopen 10 jaar in prijs meer dan verdubbeld is, is bijna volledig te wijten aan de groeiende accijnzen die de fiscus hier oplegt. De officiële reden is het ontmoedigen van roken, de officieuze regel die erbij komt kijken is het spekken van de Nederlandse schatkist. Maar door dat ontmoedigingsbeleid en de bijbehorende accijnsverhogingen loopt de Nederlandse Staat jaarlijks toch vele miljoenen mis, juist omdat in de grensstreek met België, Nederlanders steeds meer hun goedkope tabak uit België halen. In vergelijking met andere jaren is de omzet van tabaksproducten in de grensstreek tussen Nederland en België aan de Néderlandse kant, al met minstens 20% gedaald. Door de steeds hogere prijsverschillen zal de ‘smokkel’ van tabakswaar waarschijnlijk alleen nog maar toenemen.

Prijsopbouw

Bijna 75% van de prijs van een pakje sigaretten bestaat uit belastingen, neem een pakje van een bekend merk Sigaretten met in eenhoud van 19 sigaretten: in Nederland betaalt een roker daar inmiddels 6,30 euro voor (2016). Hiervan is 1,10 euro BTW die moet worden afgedragen aan de belastingdienst en 3,45 euro aan accijns die naar de schatkist vloeit. Exclusief de belastingen zou een pakje sigaretten dus maar 1,75 euro kosten. In België liggen de belastingtarieven aanzienlijk lager, waardoor prijsverschillen, afhankelijk van het tabaksproduct, kunnen oplopen tot 15 à 20%.

Wat zijn de regels?

Als je vanuit België Nederland weer binnenkomt, mag je 800 sigaretten, 200 sigaren en 1 kilo rooktabak invoeren zonder dat daar accijns over betaald hoeft te worden. De douane gaat er namelijk vanuit dat de rookwaar voor eigen gebruik is en dan hoef je geen accijns te betalen. Als je meer dan de toegestane hoeveelheid meeneemt, kan de douane eisen dat je de extra verschuldigde accijns moet betalen, aangezien het eigen gebruik dan lijkt plaats te maken voor doorverkoop, en dat is illegaal. Daarom komen er meer kosten bij kijken wanneer je met een teveel aan tabakswaar door de douane gepakt wordt: invoerrechten, de kosten voor inbeslagname en opslag en nog een forse boete daar bovenop.

Ter vergelijking: een Nederlandse tabaksondernemer mag alleen tabakswaar verkopen waar een Nederlandse accijnszegel op zit. Dat is een soort papieren bandje dat op het pakje sigaretten, shag of tabak zit waarop de verkoopprijs staat die de klant betaalt. Deze accijnszegel zegel is het bewijs dat de verschuldigde accijns is afgedragen aan de Nederlandse staat.

Goedkope tabak uit België moedigt illegale handel aan

Dat niet alleen mensen voor eigen gebruik wekelijks vanuit Nederland naar België rijden laat zich raden. Inmiddels wordt meer en meer duidelijk dat georganiseerde illegale handel in tabakswaar vanuit België plaatsvindt. De betrokkenheid van de georganiseerde misdaad en criminaliteit lijkt steeds grotere proporties aan te nemen. De strengere controles die hierop volgen zouden de privégebruikers die net iets meer meenemen om het aantal ritten naar België te verminderen, een doorn in het oog kunnen worden.

Niet alleen tabak

Dat België in de grensstreek met Nederland profiteert van de verkoop van tabakswaar is niet een op zichzelf staand feit. De goedkopere accijnzen en belastingen gelden ook voor alcoholische dranken als bier, wijn en sterke drank. En ook aan de Belgische pomp ben je een stuk goedkoper uit omdat de accijns op benzine in België ook aanzienlijk lager ligt dan in Nederland. De lange rijen die in de avonduren en weekenden voor de Belgische benzinestations staan, frustreert de tankstationhouders die aan de Nederlandse kant in diezelfde grensstreek altijd leeg staan. Daarom adviseren wij: steun de lokale middenstand, en koop lokaal (bij de kruidenier/tankstation/supermarkt om de hoek)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *