Argumenten pro roken

Argumenten pro roken

Waarom blijven roken?

Het aantal geschreven woorden tegen het roken zullen de teksten vóór het roken ruim overschrijden en dat lijkt nog een ‘understatement‘. Heeft de huidige maatschappij wat tegen rokers, want het lijkt vaak wel op een hetze. Uiteindelijk leven we in een vrij land, waar iedereen (binnen de grenzen van normen en waarden) toch vrij staat om zelf bepaalde keuzes te maken? In dit artikel gaan we een aantal argumenten bespreken die nu juist pro roken zijn. Ook komen een aantal andere ‘ongezonde’ leefpatronen aan bod waar veel minder ophef over wordt gemaakt.

Is roken alleen maar ongezond?

Op lange termijn wel.

We weten inmiddels allemaal wel dat roken niet de gezondste levensstijl behelst, de longen van een roker ademen nu eenmaal vervuilde lucht in. Ook wordt de kans op hart- en vaatziektes verhoogd door het roken. Maar er zijn zeker wel een aantal positieve factoren van het roken te noemen, die juist bepaalde gezondheidsproblemen tegengaan!

 • Roken verhoogt de concentratie van een roker en verbetert de informatieverwerking
  In ieder geval in de beleving van de roker, dus laat hem of haar die sigaret opsteken. Het opsteken van een sigaret creëert voor de roker een rustmoment. Hij of zij ‘ontsnapt‘ even aan de dagelijkse druk en beslommeringen van het leven. Zonder al te zweverig te worden komt een roker even wat dichter bij zichzelf. Vaak krijgen rokers na een rookpauze weer inspiratie en gaan ze met meer energie en een hernieuwde blik weer aan de slag. Hieraan gelieerd wordt de kans op (werk)stress tevens gereduceerd. De verschillende rustmomenten tijdens een ‘sigarettenbreak’ werken rustgevend.Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van geleverde arbeid en niet om de kwantiteit. Dat is namelijk een veel gehoord argument van niet-rokers: rokers staan de ‘helft van de werktijd buiten te paffen’). Terwijl nicotine juist de prestaties van de hersenen in werksituaties verbetert, het wordt ook wel een ‘werk drug’ genoemd. Dit in tegenstelling tot drugs zoals alcohol, hasj of cocaïne en heroïne, die niet bruikbaar zijn tijdens het werk.
 • Nicotine verhoogt de hersenefficiëntie

Nicotine verhoogt ook (tijdelijk) de aandacht, nauwkeurigheid, motorische vaardigheden, snelheid en het geheugen in de hersenen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat nicotine de hersenen 10 tot 30 procent efficiënter laten werken op een aantal vlakken. Dit geldt zowel voor roken als voor niet rookbare nicotine. Wanneer nicotinegebruikers juist de nicotine wordt onthouden, dan ondergaan rokers een even grote daling van de efficiëntie. Dat juist Albert Einstein een fervent roker was (hij noemde roken zelfs een van de oorzaken van zijn grote denken) is in dit licht niet vreemd te noemen (meer info vindt u hier).

 

 • Bloeddruk
  Rokers hebben minder vaak last van een te hoge bloeddruk dan niet-rokers.
 • Ouderdomsziektes
  Rokers hebben minder kans op ouderdomsziektes.
 • Immuunsysteem
  Rokers bouwen een beter immuunsysteem op omdat ze ook ’s winters vaak buiten staan tijdens een rookpauze.
 • Overgewicht
  Roken vermindert de kans op overgewicht doordat nicotine voor vetverbranding zorgt.
 • Accijnsinkomsten
  Roken brengt de overheid jaarlijks een paar miljard euro aan accijns op.
 • Minder kans op sommige ziektes
  Niet-rokers hebben tot wel vijf keer zo veel kans op Alzheimer en tot wel twee keer zo veel kans op de ziekte van Parkinson.
 • Minder kans op bepaalde vormen van kanker
  Rokers lopen 50% minder kans op bepaalde vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld darmkanker.
 • Roken vermindert tandplak
  Ondanks dat roken het gebit verkleurt, beschermt het andere ‘mondproblemen’ zoals tandplak. Er gaat dus een soort gebitsreinigende werking uit van roken.
 • Therapeutische werking
  Roken kan een therapeutische werking hebben bij mensen met schizofrenie.
 • Auto-immuunziekten komen minder vaak voor
  Sommige auto-immuunziekten significant komen aanzienlijk minder voor onder rokers dan onder niet-rokers.

 

En andere ongezonde leefgewoontes dan?

De ongezonde consequenties en schadelijke effecten die zo vaak worden gepropageerd bij roken zouden ook bij andere ongezonde leefgewoontes wel eens wat duidelijker vermeld mogen worden. Neem obesitas bijvoorbeeld. Mensen met overgewicht kosten de zorg inmiddels meer dan mensen die roken, maar daar hoor je de kranten en de overheid toch minder vaak over. Nog los van het feit dat obesitas er voor kan zorgen dat mensen ook psychologische klachten ontwikkelen door het sociaal isolement en gevoelens van schaamte waarin mensen met overgewicht vaak terecht komen. Alcohol is ook zo’n voorbeeld. Waar bij tabak en rookwaar al jaren geen reclame meer mag worden gemaakt, is dit bij alcohol totaal niet het geval. Terwijl de schadelijke gevolgen voor drinkers, zowel psychisch als lichamelijk, maar ook voor zijn of haar omgeving, toch vaak veel ernstiger zijn dan een sigaretje wat bij tijd en wijle eens wordt opgestoken!

Toch blijft ons advies: Rook met mate en Probeer te stoppen met roken.

Eén gedachte over “Argumenten pro roken

 1. Waarom willen andere mensen, de politiek en maatschappelijke organisaties zo graag de macht over mijn recht op zelfbeschikking? Of het nu om het zelfbeschikkingsrecht gaat om te roken of om euthanasie en het voltooid leven gaat, het maakt niet uit: anderen beslissen voor jou wat goed voor je is en leggen hun wil op. Stelletje onverdraagzame, intolerante en machtwellustige controle freaks. Accijnzen blijven verhogen, rookplekken reduceren, verkooppunten reduceren. Alle ballen op de rokers. Gezien het draagvlak hiervoor bij de Europese Commissie voor de anti-rook lobby, betekent dit dus emigreren naar een land waar je nog gewoon jezelf kunt zijn zonder je te hoeven verantwoorden of zonder behandeld te worden als een melaatse. Dit terwijl de drughandel steeds verder criminaliseert. Daar hoor je niemand over. Een tevreden roker is geen onruststoker! Je moet tegenwoordig kiezen tussen autorijden, roken of een wijntje drinken. Om alle drie te blijven doen moet je tegenwoordig puissant rijk zijn vanwege de accijnzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *